Jelentés KÓRINGYÁL
Mit jelent a KÓRINGYÁL ? Itt megtalálhatja a KÓRINGYÁL szó 4 jelentését. Ön is adhat további jelentéseket a KÓRINGYÁL szóhoz.

1

3 Thumbs up   0 Thumbs down

KÓRINGYÁL


Lődörög, céltalanul mászkál. Lásd még: császkál | flangál | kóricál | kolbászol | lézeng  
Forrás: hogymondom.hu

2

0 Thumbs up   0 Thumbs down

KÓRINGYÁL


(kór-in-gya-al) l. KÓRICZÁL.
Forrás: osnyelv.hu

3

0 Thumbs up   0 Thumbs down

KÓRINGYÁL


A gyerekek mennek karácsony bőjtjén a rokonukhoz eldalolnak egy karácsonyi dalt és kapnak valami édeséget (sósat) és hazamenek megszámolik mennyit kaptak és elosztik.
Viktor - 2022. január 19. 0:00:00 UTC

4

0 Thumbs up   0 Thumbs down

KÓRINGYÁL


A nap legnagyobb eseménye mind a gyerekek, mind a felnőttek számára a kántálás, a kóringyálás.

A gyerekek már jóval előbb gyakorolták a kántálást, kóringyálást vagy bőcsőzést. A vojlovicai székelyek, a bácskaiak kántálnak, Muzslán kóringyálnak, a Muravidéken, a bánáti Magyarittabén „köszöntik” a karácsonyt, Szlavóniában „eláldják” a karácsonyt.

Lámpagyújtás előtt a gyerekek nekiindultak a falunak. Két-három gyerek alkotott egy csoportot. A remélt adományoknak összegyűjtésére tarisznya volt a vállukon. A gyerekek odaálltak az ablak alá és valamelyik bekiabált: Meghallgatják-e az angyali vigasságot?” Ha igenlő választ kaptak, rázendítettek a Mennyből az angyal… kezdetű énekre, utána a Krisztus Jézus született, örvendezzünk… kezdetű következett. Mikor befejezték, egyszerre köszöntek. A házbeliek meg diót vagy még valami mást, esetleg pénzt adtak ki az ablakon, de előbb megkérdezték, hogy hányan vannak, így járták sorra a rokonságot a gyermekcsoportok. Sokszor késő éjjel vetődtek haza. Utána vagy lefeküdtek, vagy elmentek az éjféli misére. Régen Bezdánban, Kupuszinán, Doroszlón, Gomboson a bőcsőzés volt divatban. A kislányok kettesével járták a falut. Mindketten fehérbe öltöztek, egy kis bölcsőt vittek, melyben kikeményített párnák között feküdt a Jézuska. A meglátogatott házban az asztalra tették a bölcsőt, meg-meg ringatták, és énekeltek. A székelykevei gyerekek este találták meg a színes papírokkal, pántlikával karácsonyfává feldíszített gyümölcsfaágat, alatta egy almával.
VMMI - 2020. január 11. 0:00:00 UTC

<< KÓRIDÜLET KORIRÁNY >>

A Szotarjelentese.com egy olyan szótár, amelyet hozzánk hasonló emberek írnak.
Kérjük, segítsen minket egy szó hozzáadásával. Bármilyen szónak örülünk!

Jelentés hozzáadása